FAQ

 

Mijn hond is onzeker, druk of niet zo goed getraind. Kun je hem/haar dan wel fotograferen?

Jazeker! Dat kan! Ik heb veel ervaring met alle soorten honden, zelfverzekerd, onzeker, getraind, ongetraind, rustig en druk. We nemen gewoon de tijd, ik geef je hond de ruimte om te wennen aan mij en aan de situatie en natuurlijk mag je hond gewoon zichzelf zijn. Dat levert de leukste en spontaanste foto’s op! Ben je bang dat je hond wegloopt, dan is een halsband en lijn een oplossing. Als deze niet al te groot en opvallend zijn, kan ik ze meestal in de nabewerking verwijderen. Eventueel kan ik ook zelf een showlijntje meenemen dat hier voor geschikt is.

Voor de fotoshoot hebben we sowieso telefonisch contact waarin we het karakter en eventuele bijzonderheden doorspreken, dus dan kun je je vragen/wensen hierover ook met mij bespreken.

Mijn hond kan niet los. Kan dat?

Ja hoor dat kan! Veiligheid is belangrijk dus daar houd ik rekening mee. Een onopvallende, smalle halsband en riem zijn dan het beste. Die kan ik verwijderen in de nabewerking. Mocht je deze niet hebben, dan kan ik een showlijntje meenemen. Geef dat even vantevoren aan.

Voor actiefoto’s is een wat langere lijn handig (en zul je zelf mee moeten rennen 😉).

Ik weet niet of mijn kat meewerkt in de studio

Geen zorgen! Je bent niet de enige! Katten zijn altijd onvoorspelbaar. Soms is een wat angstige kat een topmodel en moet een zelfverzekerde kat niks hebben van studiolampen. In de meeste gevallen is het met geduld van jou en mij te ondervangen. Ik neem altijd veel tijd voor een fotoshoot met een kat/katten. Soms duurt t even voordat ze tevoorschijn durven te komen in de studio. Bijna altijd lukt het uiteindelijk om foto’s te maken. In het uitzonderlijke geval dat het niet lukt, krijg je een gratis herkansing of kan ik tegen een meerprijs bij je thuis komen. Dan neem ik bij voorkeur mijn lampen niet mee, dus t ligt er een beetje aan hoe licht je huis is.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een locatie?

Er zijn veel mogelijkheden voor een locatie: een bos, heide, strand of stad bv. In de natuur is het belangrijk dat er veel ruimte is, de hond veilig los kan lopen en er geen storende elementen zoals auto’s en huizen in beeld zijn. Zowel open, zonnige plekken als plekken met schaduw. Bij voorkeur met verschillende soorten begroeiing (bomen, struiken, gras/zand/heide). Je achtertuin is -ook al is deze nog zo groot- niet geschikt (alleen voor katten zou het kunnen, in overleg). Is je hond erg stressbestendig en luistert hij goed, dan is het ook erg mooi om in een stedelijke omgeving te fotograferen. We kunnen in overleg een mooie en veilige locatie kiezen.

Wat doen we bij slecht weer?

Bij regen of hagel/storm verzetten we de fotoshoot naar een andere dag. Dit is kosteloos. Omdat Nederland zo onvoorspelbaar is qua weer, weten we dit meestal pas kort vantevoren. Ik heb daarom altijd de dag vantevoren even appcontact met je over het weer.

Als er geen zon is, gaat de shoot dan wel door?

We hebben gek genoeg niet persé zon nodig voor een mooie fotoshoot. Sterker nog, ik vermijd het om te fotograferen midden op de dag, omdat zon op die momenten hele harde schaduwen geeft. ‘s Ochtends heel vroeg (eerste uur na zonsopgang) of ‘s avonds laat (eerste uur voor zonsondergang) hebben we dat probleem niet, want het licht is dan mooi zacht, dus dan kan ik ook mét zon fotograferen. Dus ik plan mijn shoots altijd ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds. Als het bewolkt is of mistig op de dag van de shoot, doe ik een dansje, want dat is schitterend licht voor foto’s!

Kan ik ook mee op de foto?

Bij een fotoshoot buiten kan dat zeker! Geef ‘t even aan vantevoren, dat is wel handig. Dan kunnen we het ook even over kleding hebben. Qua kosten is 1 baasje inbegrepen, meer baasjes tegen meerprijs. In de studio is het wat lastiger. Soms kan het, ligt een beetje aan je huisdier. Vraag het gerust, dan overleggen we even.

Welke leeftijd van mijn huisdier is het beste voor een fotoshoot?

Alle leeftijden, maar wacht niet te lang (zodat je niet pas bedenkt om foto’s te laten maken als je dier oud/ziek is)! Ik zou je zeker aanraden om puppyfoto’s te laten maken, die tijd is zó snel voorbij, en het is jammer als je daar geen mooie tastbare herinnering aan hebt. Het is wel handig als je 1 of 2 puppycursus hebt gehad, zodat je pup (1 seconde haha) kan stil zitten, dus bv met 9 weken.

End of life sessies: maak je daar op korte termijn tijd voor?

Natuurlijk! Dat vind ik heel belangrijk. Ik probeer altijd ruimte te maken in mijn agenda wanneer er spoed bij is, bijvoorbeeld omdat je weet dat je je huisdier binnenkort moet laten inslapen. Stuur me dan zsm een mailtje (met je telefoonnummer) en dan bel ik je terug.

Wat is het beste tijdstip voor een fotosessie?

Ik plan de fotosessies in principe óf 1 uur na zonsopgang óf 1 uur voor zonsondergang, omdat het licht (vooral in het geval van zon) dan het mooist is. Houd dus rekening met eventueel vroeg opstaan ;-). Als het echt niet mogelijk is om op deze tijden iets te plannen, dan kan het in overleg ook wat later op de ochtend of later in de middag, maar nooit tussen 11-13u want dan zijn de schaduwen zeer hard.

Klaar om je hamster in de spotlight te zetten?